tiistai 18. helmikuuta 2014

Teerenpeli Mokkamatti & Vakka-Suomen Prykmestar KahviStout

Vakka-Suomen Prykmestar KahviStout
Stout
6%
Suomi/Uusikaupunki
0,5l
IBU:15

Alkon Käsityöoluet 2014 5.00e/0,5l

Teerenpeli Mokkamatti
Stout
7%
Suomi/Lahti
0,33l
IBU:41

Alkon Käsityöoluet 2014 3,96e/0,33l


Käsityöolutsetissä on sopivasti kaksi kahvilla maustettua stoutia, joiden raaka-aineet ovat hyvinkin samanlaisia. Lahtelainen Mokkamatti on tosin prosenttiyksikön vahvempi, kuin Uudenkaupungin vastaava. Matin kahvina ollaan käytetty reilun kaupan kylmähaudutettua kahvia, kun VASPissa taas "kahvia". Molemmissa on humalana Magnum, VASPissa lisäksi Hallertau. Teerenpelin maltaina: Pils-, karamelli- ja suklaamallas. VASPin: Pils-, suklaa- ja värimallas. joten mikäs sen mukavampaa, kun laittaa nämä samaan aikaan testiin ja vertailla...

Teerenpelin 20 vuotisen taipaleen kunniaksi valmistettu Mokkamatti on ulkonäöltään miltei täysin mustaa, mihin muodostuu matala ja pitkäkestoinen vaahto, mikä pysyy hanakasti oluen pinnalla. Vakka-Suomen KahviStout puolestaan todella tummanruskea, aavistuksen runsaammalla ja isokuplaisella vaahdolla, mikä kuitenkin katoaa nopasti.

Ensimmäisenä kevyempi Vakka-Suomalainen: Tuoksussa laihaa kahvia, miellyttävää maitosuklaisuutta ja voimakasta paahteisuutta, menee jopa hieman tuhkaiseksi, ei myöskään kovinkaan runsas. Mokkamatissa kahvi huomattavasti vahvempaa, suklaisuuskin tummempaa, myös paahteisuus jää makean mokkaisuuden alle. Ehdottomasti kahvisempi ja runsaampi, kuin VASPi.


Maussa VASPin kahvisuus jää selvästi paahteisen maltaisuuden jalkoihin. Hedelmäinen happamuus ja alkoholi puolestaan vahvempana. Jälkimakuun kehittyy kevyttä kahvikonvehtia, mikä ei kuitenkaan paljoa lohduta. Mokkamatin mokkaisuus ei voi mennä keneltäkään ohi, lisäksi kitkerää kaakaota ja hedelmäistä happamuutta, jälkimakuun nousee hento alkoholi ja palanut puumaisuus, kylmä kahvisuus rupeaa tosin melko nopeasti tökkimään.

KahviStoutin tuntuma jää ikävän laihaksi ja kohtalaisen hiilihappoiseksi, makeutta kevyesti, kun taas kuivattavaa humalaa enemmän, mistä jää myös kevyet katkerot. Mokkamatin suuntuntuma on keskitäyteläinen ja pehmeän hiilihapokas. Kohtalainen makeus taittuu lopussa myös kuivemmaksi ja kehittää runsasta, pitkäkestoista katkeroa.

Mokkamatti oli jokaisessa tilanteessa parempi. Kahvi tuoksui ja maistui reilusti, niinkuin kahvistoutissa kuuluukin, oli myös rungoltaan täyteläisempi. KahviStout tosiaan jäi harmillisen laihaksi, kahvisuus esiintyi vain kevyenä taustalla, kun ohut maltaisuus alkoi muistuttamaan jotain ihan muuta. Lopulta VASPi alkoi tympimään tylsyydellään ja Teerenpeli "liialla" kahvisuudella. Täyteläisempänä KahviStout olisi saattanut olla jopa parempi. 
(0-50)  

VASP: 27 
TEERENPELI: 35



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti